Popunjeno!

Uređenje dvorišta seoske škole u Kamenici, Kamenica, Gornji Milanovac


Tema:

RENO/MANU

Datum:

od 23.10.2021. do 24.10.2021.

Šifra kampa:

VSS25

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

GM Optimist

Opis posla:

GM Optimist je lokalna organizacija koja postoji od 2008. godine i za prethodnih 13 godina iza sebe ima preko 40 različitih projekata i mnoštvo ad-hoc volonterskih akcija. Zaštita životne sredine je primarna tema kojom se bavimo, a volonterski angažman prožet je kroz praktično sve aktivnosti. Od angažovanja koje je direktno povezano sa volonterstvom istakli bismo organizaciju međunarodnog volonterskog radnog kampa ‘’Summer eco camp’’, višegodišnju pomoć u realizaciji međunarodnog festivala svetske muzike ‘’Serbian world music’’ i različite aktivnosti uređenja javnih prostora i objekata, od čišćenja divljih deponija po šumama i rečnim koritima, preko uređenja izletišta i akcija ozelenjavanja, pa do sređivanja trpezarije u seoskoj školi i teretane Atletskog kluba Takovo koja je prilagođena i osobama sa invaliditetom.

U lokalnoj OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima postoji potencijal za održavanje nastave fizičkog vaspitanja – postoje teren za košarku, rukomet, fudbal, odbojku, ali su oni pomalo zapušteni, izbledeli i nedostaju rekviziti (mreža za odbojku, lopte, rekviziti za razvijanje motoričkih veština i sl). Škola u Kamenici je jedna od retkih seoskih škola koja ne samo da je i dalje u funkciji, već ima i oko 40 učenika.

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Čišćenje terena od lišća i nagomilane zemlje;
  • Farbanje i obeležavanje linija i sređivanje 2 školska terena;
  • Šmirglanje i farbanje konstrukcija na koševima, golovima i stubovima za odbojku;
  • Cepanje drva za grejanje učionica;
  • Farbanje klupa u prostranom školskom dvorištu.
Smeštaj i ishrana:

Hranu za volontere ćemo poneti iz restorana u Gornjem Milanovcu, biće spakovana u termo posude i ostaće topla tokom dana. Kako će volonteri biti iz Gornjeg Milanovca, prenoćište neće biti potrebno već ćemo putovati.

Opis lokacije:

Selo Kamenica se nalazi na periferiji gornjomilanovačke opštine, na granici sa opštinom Požega i od centra grada je udaljeno oko 45 kilometara. Sama škola se nalazi u centru sela u nju pohađa oko 40 učenika od 1. do 8. razreda.

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

U uvodnom delu kampa ćemo pripremiti volontere za rad i dati im osnovne informacije o razlikama u tipovima farbi (vodena, uljana, nitro baza).

Najbliži grad:

Gornji Milanovac