Popunjeno!

Zaštita beloglavih supova, Milošev Do


Tema:

ECO

Datum:

od 07.10.2022. do 11.10.2022.

Šifra kampa:

VSS28

Broj volontera:

4

Uzrast volontera:

18 -30

Organizatori kampa:

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Opis posla:

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Pomoć u održavanju hranilišta;
  • Priprema terena za postavku kaveza za hvatanje jedinki beloglavog supa u cilju prstenovanja i postavljanja odašiljača;
  • Priprema terena za postavljanje ornitoloških mreža i postavljanje istih;
  • Asistencija licenciranim prstenovačima prilikom hvatanja i markiranja ptica.

Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić” je civilna, neprofitabilna organizacija pri Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Osnovano je 1973. godine na inicijativu studenata i osoblja tadašnjeg Instituta za biologiju, a njihovim zalaganjem i radom i zvanično počelo sa radom 1983. godine kada je usvojen Statut. Sadašnji naziv udruženja usvojen je 2011. godine. Osnovni ciljevi NIDSBE „Josif Pančić” su podsticanje, okupljanje i organizovanje mladih ljudi za bavljenje naučno-istraživačkim radom iz oblasti biologije i ekologije, sprovođenje aktivne zaštite prirode, podsticanje mladih na publikovanje dobijenih rezultata naučno-istraživačkih aktivnosti u skladu sa zakonom, kao i razmena iskustava u sprovođenju ovih aktivnosti sa drugim udruženjima.

Članovi Društva su mahom studenti biologije, ekologije i srodnih nauka koji učestvuju u organizaciji i realizaciji naučno-istraživačkih kampova, prikupljanju podataka o statusu biodiverziteta područja koje se istražuje, pisanju izveštaja i prezentovanju dobijenih rezultata. Članovi Društva učestvuju i u aktivnoj zaštiti prirode, organizaciji studentskih konferencija i seminara i imaju iskustva u održavanju edukativnih predavanja i radionica na temu biologije i ekologije.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u selu Milošev Do, nadomak hranilišta za beloglave supove. Smeštaj se nalazi u ograđenom prostoru u kom se nalaze centralni objekat i 3 dodatna objekta bungalova). U centralnom objektu može biti smešteno do 8 ljudi, a u pomoćnim objektima mogu biti smeštene 3 osobe (jedan bunaglov - jedan ležaj). Objekat sadrži i dodatnu prostoriju za okupljanja. Objekat ima upotrebljivu kuhinju i kupatilo sa svim potrebnim uslovima. Udruženje “Jadovnik - oaza netaknute prirode” koje je domaćin kampa, organizovaće ishranu učesnika kampa, koja će sadržati tradicionalna jela iz našeg kraja (uštipci, pite, heljdopite,kačamak, teletina ispod sača i dr). Ishrana će biti organizovana u vidu punog pansiona (doručak, ručak, večera).

Opis lokacije:

Hranilište Kašan se nalazi na planini Jadovnik, na nadmorskoj visini od 1.307 m i pripada opštini Prijepolje. Predstavlja jedno od 4 hranilišta koje beloglavi supovi posećuju. Nalazi se u neposrednoj blizini Predela izuzetnih odlika “Ozren - Jadovnik” kojeg odlikuje očuvana priroda, reljef sa velikom dinamikom padina izbrazdanih klisurama i kanjonima reka, prostrane livade i pašnjaci, izuzetno atraktivan pejzaž kao i izražena geološka i biološka raznovrsnost. Nadomak hranilišta, na zapadnim padinama planine Jadovnik, nalazi se Spomenik prirode “Slapovi Sopotnice”, koji je stavljen pod zaštitu radi očuvanja morfo-hidroloških vrednosti koje čine 4 kraška vrela, više izvora i 7 bigrenskih terasa preko kojih otiču vrelski vodotoci gradeći vodopade i slapove.

Jezik:

Srpski

Najbliži grad:

Prijepolje