Mladi su zakon


O NACIONALNOM VOLONTERSKOM PROGRAMU „MLADI SU ZAKON“ MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA

 

Volontiranje i aktivizam podstiču lokalno učešće u globalnim rešenjima, grade otpornost i spremnost na brzu reakciju u sanaciji ali i prevenciji aktuelnih negativnih uticaja, od ekoloških katastrofa do rastuće ksenofobije. Volontiranjem i aktivizmom podstičemo stvaranje demokratičnijeg, odgovornijeg, humanijeg i ravnopravnijeg društva, obezbeđujemo razmenu iskustva, sticanje novih znanja i veština, jačanje samopoštovanja, razvijanje solidarnosti i aktivno uključivanje mladih u društvene procese, čime se smanjuje rizik od društvene izolacije i naglašava građanska angažovanost ka održivoj budućnosti.

 

U cilju promocije volontiranja i pružanja podrške mladima da doprinesu boljem životu u mestu u kome žive, a imajući u vidu da veći deo populacije volontera čine mladi, Ministarstvo omladine i sporta je početkom 2010. godine pokrenulo program „Mladi su zakon“ koji se uspešno realizuje širom Srbije već sedmu godinu za redom. Ovogodišnje aktivnosti programa su:

  • Omladinski volonterski projekti (OVP) kao „ad hoc“ lokalne volonterske aktivnosti neformalnih omladinskih grupa i udruženja mladih, koji daju najčešće jednokratan odgovor na prepoznat problem ili potrebu u svojim, lokalnim zajednicama, uz stručnu podršku Resurs centara i njihovih partnera na okružnom i regionalnom (višeokružnom) nivou;
  • Međunarodni volonterski kampovi kao međunarodne volonterske aktivnosti udruženja mladih i za mlade u obaveznom partnerstvu sa brojnim lokalnim akterima, koje su najčešće deo održivog i dugoročnog odgovora na problem ili potrebu lokalnih zajednica; kao mehanizam podsticanja mobilnosti mladih iz cele Srbije i njihovog osnaživanja da daju doprinos lokalnim zajednicama različitim od svog mesta boravka, interkulturnog razumevanja u međunarodnom okruženju, umrežavanja i osnaživanja organizacija koje se bave volonterima kroz zajedničku promociju i regrutaciju volontera na nacionalnom nivou, koordinisane od strane Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

Do sada, od 2010. godine kada je pokrenut (za šest godina njegove realizacije), finansirano je 930 omladinskih volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa uz stručnu i tehničku podršku Resurs centara širom Srbije, u iznosu od skoro 64 miliona dinara.

Od vremena poplava 2014. godine, Mladi istraživači Srbije su sad već 27-godišnji program međunarodnih volonterskih kampova u Srbiji pridružili nacionalnom programu volontiranja mladih MLADI SU ZAKON Ministarstva omladine i sporta. U okviru ovogodišnjeg programa MLADI SU ZAKON širom Srbije se organizuje i 47 volonterskih kampova tokom leta i jeseni 2016, koji će ugostiti preko 850 mladih volontera iz zemlje i sveta koji će za sobom ostaviti preko 37.000 volonterskih sati za razvoj lokalnih zajednica u više od 15 okruga Srbije. 12 volonterskih kampova se realizuju kroz projekte Resurs centara, a 35 kroz projekat “Nacionalni program volontiranja mladih MLADI SU ZAKON ” koji sprovode Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije u saradnji sa Resurs centrima i partnerskim organizacijama.

Sredstva za finansiranje preko 180 omladinskih volonterskih projekata u ukupnom iznosu od 12 miliona dinara (do 100.000 dinara po projektu) i 35 volonterskih kampova (do 95.000 dinara po kampu), u ukupnom iznosu od 3.350.000 dinara, obezebeđena su kroz Javni poziv Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije za programe i projekte podrške mladima u obrazovanju, vaspitanju, bezbednosti, zdravlju i participaciji. Ukupna sredstva odvojena za realizaciju programa MLADI SU ZAKON iznose 19,999,850.00 dinara.

 

Ministarstvo omladine i sportagrb republike srbijemladi-su-zakon