Mladi su zakon


O NACIONALNOM VOLONTERSKOM PROGRAMU „MLADI SU ZAKON“ MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA

 

 

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj podsticanje aktivizma i volontiranja među mladima, omogućavanja sticanja veština za lični razvoj i bolju zapošljivost kroz volontiranje, omogućavanja doprinosa mladih održivom razvoju lokalnih zajednica i podsticanja prepoznatljivosti volonterskog doprinosa mladih na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ove godine, u 12 grupa okruga koji pokrivaju celokupnu teritoriju Republike Srbije, kroz ovaj konkurs, uz stručnu i tehničku pomoć Resurs centara, omogućiće se finansiranje oko 120 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u iznosu od 7,2 miliona dinara, koji će biti realizovani u periodu 12. avgust – 31. oktobar 2017. godine a kroz koje će neformalne grupe mladih i udruženja mladih imati priliku da uređuju prostore za mlade, sprovode akcije zaštite životne sredine, podsticanja humanosti, razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, aktivnosti međugeneracijske solidarnosti, zdravih i bezbednih stilova života.

Pored toga, kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije – Volonterskim servisom Srbije, omogućena je realizacija 34 međunarodna volonterska kampa širom Srbije u periodu jul-oktobar 2017. godine koji će uključiti više od 630 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji će se na svrsishodan način staviti na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 460 dana i 38.000 volonterskih sati. Fokus u izboru volontera će biti stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju komjuter. Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo je finansiralo sa 3 miliona dinara. Sve informacije o uslovima prijavljivanja za volonterske kampove širom Srbije možete preuzeti na internet stranici Nacionalnog programa volontiranja mladih: www.kampovi.mis.org.rs.

Program MLADI SU ZAKON do sada je dao značajan doprinos podsticanju volontiranja i aktivizma među mladima i pružanju podrške u realizaciji međunarodnih volonterskih kampova kao mehanizma za podsticanje mobilnosti mladih iz cele Srbije i njihovog uključivanja da daju doprinos lokalnim zajednicama različitim od njihvog mesta boravka, interkulturalnog razumevanja i umrežavanja, kao i lokalnih omladinskih volonterskih projekata kojim se podstiču mladi da utiču na prepoznat problem ili potrebu u svojoj lokalnoj zajednici.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1300 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih, a u kojima je učestvovalo više od 7.000 volontera. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a u 93 međunarodnih volonterskih kampova od 2014. godine uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije učestvovalo je preko 900 volontera iz više od 25 zemalja i 200 mladih iz Srbije i poklonilo više od 55.000 volonterskih sati.

Ministarstvo omladine i sportagrb republike srbijemladi-su-zakon