Najčešća pitanja


DA LI MI TREBA NOVAC ZA UČEŠĆE?

Za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima u Srbiji uplaćuje se participacija za učešće na kampu, a smeštaj i hrana su vam obezbeđeni na kampu. Pre potpisivanja prijave, potrebno je da uplatite participaciju za učešće na kampu u iznosu od 2000 dinara. Pored toga potrebno je da platite prevoz od vašeg mesta boravka do mesta održavanja kampa i nazad. Uz to, treba vam i nešto novca za džeparac.

Pravila vezana za otkazivanje učešća na kampu su veoma stroga. Kada se volonter prijavi na neki program, obavezuje se prema tom projektu, ostalim volonterima na tom kampu, MIS-VSS-u i organizaciji koja je domaćin kampa. Ukratko rečeno, ni pod kakvim uslovima nije moguće vratiti participaciju za učešće na kampu (2000 dinara) volonteru ukoliko otkaže učešće na kampu. Volonter treba da razmisli pre nego što se prijavi da li je spreman da ode na kamp na koji se prijavljuje.

 

USLOVI SMEŠTAJA NA KAMPU

Najčešća pitanja u vezi kampa su: Gde ćemo da spavamo? Šta ćemo da jedemo? Gde ćemo da se kupamo? A je l’ ima tamo toalet?

Smeštaj je u potpunosti obezbeđen i zadovoljava osnovne higijenske uslove. Ne zaboravite da ste na kampu, ali nemojte da očekujete isključivo šatore. Možete da očekujete smeštaj u školi, domu kulture, omladinskom centru i slično.

Što se hrane tiče, svi učesnici i učesnice jedu zajedno, a hrana se priprema najčešće na samom kampu. Najčešći slučaj je da volonteri i volonterke sami kuvaju, te se samostalno i dogovaraju šta će se kog dana jesti. To je lepa prilika da probate različita internacionalna jela i upoznate se sa različitim receptima koje možete da ponesete sa sobom ali i da se istaknete u pripremi jela nacionalne kuhinje i oduševite nove prijatelje iz inostranstva.

Tuševi i toaleti su uvek obezbeđeni na svakom kampu.

 

ŠTA ĆE SE RADITI?
Svi kampovi su tematski različiti ali se uvek radi na poslovima od javnog interesa.

Teme kampova mogu biti raznovrsne: ekologija, arheologija, umetnost, različita rekonstrukcija i izgradnja, poljoprivreda, kulturno nasleđe, istorija, jezici, rad sa decom i osobama sa invaliditetom i sl.

Tema kampa ne može da bude bilo koja profitna aktivnost. Rad volontera treba da bude u skladu sa realnim potrebama lokalne zajednice, od značaja za veliki deo te zajednice.
Volonterski kamp treba da unese pozitivne promene u lokalnu zajednicu i bude primer rada od javnog interesa. Volonteri svojim radom pomažu a nisu jeftina radna snaga, niti mogu zameniti zaposlene osobe. Rad treba da bude oko 25/30 sati nedeljno.

Predlažemo da pogledate listu kampova i kratke opise kampova i vidite šta su naši partneri pripremili za ovu godinu.

 

KO ĆE BITI OSTALI UČESNICI I DA LI IMA NEKIH OGRANIČENJA?
Na skoro svakom kampu će u grupi biti volonteri iz inostranstva i volonteri iz cele Srbije. Volonteri će biti uzrasta između 18 i 30 godina. Svako je dobrodošao, bez obzira na prethodno iskustvo, poreklo, obrazovanje, rod, seksualnu orijentaciju.

Dolazite u grupu – kakva atmosfera će vladati u njoj zavisi od vaše dobre volje i vašeg doprinosa. Na kamp obavezno ponesite spremnost da učite, slušate i pomažete. Budite otvoreni, jer ćete najverovatnije biti izloženi kulturnim razlikama koje će za vas predstavljati novo iskustvo. Postavljajte pitanja, započinjite razgovor, razbijte led. Ovo je vaša prilika da učite, delite sa drugima i razvijate se u pravom internacionalnom okruženju.

Susrešćete se sa drugačijim kulturama i načinima života. Bez obzira što ste iz Srbije, ako iz Vranja odete u Golubince sigurno ćete se iznenaditi načinom života lokalnih meštana. Zato treba na kamp da dođete sa puno tolerancije i otvorenog uma. Biće vam zabavno u takvom interkulturnom okruženju i puno toga ćete naučiti jedni od drugih. Svi treba da učestvuju u svakodnevnim poslovima koje grupa obavlja, poput čišćenja, odlaska u kupovinu/nabavku, itd.

Međunarodni volonteri donose poseban značaj vašem radu jer će tako biti obezbeđena vidljivost kampa u mnogim zemljama, a međunarodni volonteri će takođe imati mogućnost da pokažu solidarnost i spremnost da doprinesu poboljšanju uslova života u lokalnim zajednicama u Srbiji.

 

JEZIK KAMPA
Za kampove koji uključuju međunarodne volontere, potrebno je da imate najmanje osnovno znanje engleskog jezika i volju da ga provežbate i usavršite kroz druženje sa novim prijateljima iz celog sveta!

 

DA LI TREBA DA IMAM NEKE POSEBNE VEŠTINE DA BIH UČESTVOVAO/LA?
Za učešće na ovim kampovima nije potrebno da imate nikakve posebne veštine ili znanja. Ako ste vešti u manuelnom radu (rad sa drvetom, izrada nameštaja) ili znate lepo da crtate/slikate (oslikavanje obdaništa, igrališta), napišite to u svojoj prijavi. Ukoliko nemate, nema veze, i dalje ste više nego dobrodošli jer ćete puno toga naučiti.

 

DA LI JE BEZBEDNO VOLONTIRATI NA MEĐUNARODNOM KAMPU?
Posao neće biti rizičan i neće vas dovoditi u situacije u kojima biste mogli da se povredite. Zato, ne treba da imate nikakve posebne veštine za učešće, samo dobru volju, fleksibilnost i vreme!
Na kampu ćete imati obezbeđeno osiguranje, a vaši kamp lideri će biti pripremljeni da vam pruže prvu pomoć.

 

KAKO DA DOĐEM DO KAMPA?
Kada budete primljeni na kamp, dobićete Info paket sa svim potrebnim informacijama: šta treba poneti, gde i kada ćete se naći sa ostalima, kako tačno doći do mesta susreta, kontakt telefone i mejlove kamp lidera, informacije o domaćinu kampa, mestu u kom se održava i sve što bi trebalo da znate pre dolaska.

 

ŠTA ĆEMO RADITI U SLOBODNO VREME?
Volonterski kamp je 24-časovno iskustvo. Radićete i družićete se sa novim prijateljima, izlazićete sa meštanima i meštankama, obilazićete znamenitosti iz okruženja, ići na izlete, učestvovati na letnjim festivalima u okruženju, gde ćete uživati u konceritma, izložbama, predstavama, edukativnim radionicama.

 

DA LI MORAM SVE VREME DA BUDEM NA KAMPU?
Da. Ako piše da kamp traje od 4. do 18. avgusta, to znači da se 4. avgusta dolazi (obično posle podne; tačno vreme i mesto sastanka ćete dobiti u Info paketu, kada budete primljeni na kamp), a 18. avgusta odlazi, obično posle doručka. Moguće je da dođete dan kasnije, ili da odete dan ranije, ali je poželjno da budete sve vreme na kampu jer ćete propustiti upoznavanje, pa ćete biti novi u grupi koja se već poznaje, tj. ako odete ranije, propustićete oproštajnu žurku!

 

DA LI ĆU DOBITI POTVRDU DA SAM UČESTVOVAO/LA NA KAMPU?
Naravno. Potvrda sa volonterskih kampova će naročito biti vrednovana! Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da se naročito vrednuje učešće volontera na ovim kampovima. Više o tome kada se kampovi završe.

 

JOŠ NEKOLIKO STVARI KOJE TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO SE PRIJAVITE
Kako biste se najbolje pripremili za odlazak na volonterski kamp, evo još nekoliko bitnih stvari:

  • od vas se očekuje da budete aktivni članovi grupe i da učestvujete i doprinosite svojim idejama kako u radu, tako i u aktivnostima u slobodno vreme;
  • radno vreme će biti fleksibilno, što zavisi od vremenskih prilika i mnogih nepredvidljivih činilaca. Radno vreme može biti podeljeno na jutarnje i poslepodnevno. Očekuje se da budete fleksibilni i tolerantni;
  • kamp lideri su obučeni za svoj zadatak. Od njih ćete dobiti sve informacije i uputstva. Oni su odgovorni za organizovanje posla, obezbeđivanje hrane, kontakt sa lokalnom zajednicom i organizacijama i za mnoge druge stvari. Međutim, nemojte zaboraviti da su i oni volonteri, kao i vi. Pomozite im u planiranju aktivnosti u slobodno vreme i nemojte ćutati ako imate neki problem ili neku ideju kako se stvari mogu bolje organizovati. Razgovarajte sa njima otvoreno!
  • pušenje nije dozvoljeno u prostorijama gde se spava i jede. Upotreba alkohola bi trebalo da bude umerena i samo u slobodno vreme, a može da bude i potpuno zabranjena ukoliko tako odredi organizator;
  • od vas se očekuje da učestvujete od početka do kraja kampa; Kada se volonter prijavi na neki od kampova, obavezuje se prema tom projektu, ostalim volonterima na tom kampu, MIS-VSS-u i organizaciji koja je domaćin kampa. Razmislite dobro pre nego što se prijavite da li ste spremni da idete na kamp na koji se prijavljujete i nemojte zauzimati mesto nekome ko bi bio voljan da učestvuje umesto vas;
  • organizatori se trude da uključe što više volontera koji su iz lokalnog mesta gde je kamp. Oni neće biti sve vreme sa vama, uglavnom u radnom delu i na večernjem druženju, ali su važan deo grupe. Nadamo se da ćete iskoristiti priliku da sa njima upoznate način života u njihovom mestu.

NEMOJTE ZABORAVITI DA JE KORIŠĆENJE I POSEDOVANJE BILO KOJE VRSTE DROGA STROGO ZABRANJENO NA KAMPU, A I PROTIVZAKONITO.