Planina je druga kuća, Odvraćenica, Golija


Tema:

MANU/RENO/ECO

Datum:

od 13.10.2021. do 17.10.2021.

Šifra kampa:

VSS35

Broj volontera:

10

Broj slobodnih mesta:

4

Uzrast volontera:

18-30

Organizatori kampa:

Planinarsko-ekološko udruženje RAS

Opis posla:

Planinarsko-ekološko udruženje RAS iz Novog Pazara okuplja mlade planinare i zaljubljenike u prirodu i aktivni životni stil. Osnovano je 2015. godine sa ciljem da promoviše zdrave načine života, sport i prirodne i kulturne lepote jugozapadne Srbije. Udruženje iza sebe ima nekoliko organizovanih sportskih manifestacija, kampova i planinarskih pohoda. Članovi Udruženja su iskusni planinari, sportisti, nastavnici, ekolozi, a važan deo rada je edukacija mlađih naraštaja o sportu, prirodi, kulturi i drugim važnim segmentima društva. Sarađuju sa brojnim planinarskim i ekološkim udruženjima iz Srbije i regiona, kao i sa humanitarnim organizacijama. Važan partner je i Gorska služba spasavanja u čijim redovima imaju nekoliko članova. Jedno od njihovih najvećih dostignuća je omladinska planinarska škola koju su pokrenuli i u kojoj imaju oko 30 aktivnih polaznika, uglavnom dece uzrasta od 5 do 14 godina.

Udruženje je dobilo plac sa objektom na korišćenje na duži niz godina kako bi bilo na raspolaganju planinarima, ekolozima, đacima i volonterima za sprovođenje aktivnosti i kako bi jednog dana postalo baza za proučavanje i istraživanje Golije. Budući planinarsko-ekološki centar prvo treba detaljno srediti i prilagoditi potrebama budućih korisnika.

Tokom trajanja kampa, volonteri će biti zaduženi za:

  • Generalno sređivanje planinarsko-ekološkog centra uz stručni nadzor;
  • Farbanje spoljašnjosti centra;
  • Uređivanje dvorišta;
  • Postavljanje ograde oko centra;
  • Uređivanje unutrašnjeg prostora i montiranje nameštaja.

 

Smeštaj i ishrana:

Jedna grupa volontera će biti smeštena u planinskoj kući nedaleko od mesta gde će se uređivati pomenuti planinarsko-ekološki centar. Kuća ima nekoliko dvokrevetnih i trokrevetnih soba, opremljenu kuhinju i kupatila sa tuševima. Druga grupa volontera će biti smeštena u samom centru koji poseduje peć i redovno se greje. Centar trenutno nema struju i kupatila, ali se nalazi na samo 50m od kuće u kojoj će svi volonteri provoditi najveći deo vremena i gde će koristiti kupatila i kuhinju. Hrana će se pripremati u planinskoj kući, a pripremu će vršiti volonteri, od namirnica koje će biti dostavljane.

Opis lokacije:

Kamp će biti održan na novopazarskoj strani planine Golije, u naselju Odvraćenica. Reč je o vikend naselju u kojem se nalazi nekoliko hotela i dosta vikend kuća. Do ovog mesta se dolazi novim asfaltnim putem iz pravca Novog Pazara ili Raške (oko 30 km od oba grada).

Jezik:

srpski

Slobodno vreme:

Za poslove koji će se raditi na kampu biće obezbeđen stručni nadzor ljudi koji su licencirani za ovakav rad. Biće organizovana i pripremna radionica kako bi se sve realizovalo u predviđenom vremenskom intervalu.

Najbliži grad:

Novi Pazar, Raška


Prijavi se!