Popunjeno!

Stories by the lake, Jezero Kraljevac, Deliblato


Tema:

Ekološki kamp

Datum:

od 22.07.2023. do 04.08.2023.

Šifra kampa:

VSS06

Broj volontera:

10

Uzrast volontera:

18+

Organizatori kampa:

Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero”

Opis posla:

Volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Uništavanje invazivnih drvenastih biljaka (kiselo drvo, pajasen, bagremac i dr.);
  • Uređenje dvorišta Istraživačko – edukativnog centra;
  • Uređivanje mesta za ribolov;
  • Uređenje pešačke staze (krčenje granja i šiblja, nivelacija terena ašovima i krampovima).

Takođe, biće organizovana Ekološka radionica i radionica Veštine prezentacija i javnih nastupa.

Biće organizovan i sportsko – rekreativni dan u  SRP “Deliblatska peščara”, odnosno u ŠRC “Čardak”.

Smeštaj i ishrana:

Istraživačko-edukativni centar Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” (2-krevetne, 3-krevetne i 5- krevetne sobe). Vreća za spavanje nije potrebna. Hrana ćemo nabavljati u lokalnim prodavnicama i od lokalnog stanovništva. U sklopu centra nalazi se sala i kompletno opremljena kuhinja u kojoj ćemo pripremati hranu.

Opis lokacije:

Na rubu Deliblatske peščare, u živopisnom selu Deliblato, na samo 50 km od Beograda i 10 km od Kovina, prostire se oaza mira i tišine Specijalni rezervat prirode „Kraljevac”. Jezero Kraljevac sa plutajućim ostrvima, okolnim tršćacima, šumama, livadama i pašnjacima odlikuje se bogatstvom i raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta. Plutajuća ostrva veličine i do 1 hektara pomerana jakim vetrovima neprekidno menjaju okolni pejzaž i predstavljaju ostatke nizijskih tresava, jednih od globalno najređih i najugroženijih tipova staništa, kao i jedno od poslednjih utočišta retke biljne zajednice barske paprati i močvarne ive na našim prostorima. Plutajuća i stalna ostrva sa vodenim oknima i podzemnim izvorima koji ne mrznu ni tokom najvećih zima predstavljaju značajno stanište za ribe, kao i zimovalište i odmorište za ptice tokom prolećne i jesenje seobe. Rezervat je deo međunarodno značajnog područja za ptice (IBA) i predstavlja značajno gnezdilište brojnih retkih vrta ptica močvarica, među kojima se ističu mrka i žuta čaplja, gak, čapljica, eja močvarica, kao i globalno ugrožena patka njorka. Belobrada i crna čigra, kao i veliki i mali kormoran redovno se hrane ribom na ovom području. U čistoj vodi jezera Kraljevac često se mogu videti vidre, a lesni odseci koji okružuju jezero Kraljevac mesto su gnežđenja velikih kolonija pčelarica. Obližnji pašnjaci sa ostacima kontinentalne stepe jedno su od poslednjih utočišta retkih i ugroženih vrsta stepskih glodara tekunice i slepog kučeta u Srbiji. Rezervat pruža posetiocima izvanredne mogućnosti za bavljenje sportskim ribolovom, veslanjem, pešačenjem, posmatranjem ptica i fotografisanjem prirode, a predstavlja i jedinstven naučni poligon i učionicu na otvorenom.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

Šetnja po rezervatu prirode i vožnja čamcima po jezeru Kraljevac, kao i organizovan izlet.

Najbliži grad:

Kovin

Posebne napomene:

Međunarodni kamp. Kako će se najveći deo posla obavljati na otvorenom, potrebno je da volonteri ponesu zaštitne naočare, šešire i kremu za sunčanje. Takođe, pored jezera je moguća pojava komaraca, pa je poželjno poneti i sprej protiv komaraca.