Popunjeno!

Fun in the mud, Vlasina Rid


Tema:

Ekološki kamp, Izgradnja, Umetnički kamp

Datum:

od 14.08.2023. do 24.08.2023.

Šifra kampa:

VSS09

Broj volontera:

14

Uzrast volontera:

18+

Organizatori kampa:

Privredno društvo za projektnu edukaciju STML D.O.O. Vranje

Opis posla:

Tokom trajanja kampa volonteri će imati  edukacije od strane organizatora i vreme posvećeno istraživanjima i radu u prirodi, radu na terenu (u polju) sa pripremom i izgradnjom. Biće organizovane akcije čišćenja travnjastih podloga, uklanjanje korova i ostalih elementa sa terena, kao i ravnjanje zemljišta. Za vreme izgradnje volonteri će graditi iz blata i slame, tako da će osnovni deo posla biti posvećen edukaciji i graditeljskim tehnikama. 

Pored rada u prirodi volonteri će imati mogućnost da se uz pomoć mentora upoznaju sa okolnim sadržajem flore i faune, streknu iskustva u prepoznavanju biljaka i načinu rada sa prirodnim materijalima.  

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u planinarskom domu i u apartmanima porodice Andrijević na Vlasini Rid. Smeštaj je svuda sa posteljinom. U oba objekta postoji kuhinja gde može biti organizovano spremanje hrane. Premanje se organizuje uz pomoć kamp lidera i volontera. Hrana i namirnice će biti obezbeđene sa okolnih placeva i par prodavnica u blizini.

Opis lokacije:

Vlasina Rid, kao i sama Vlasina je predeo izuzetnih odlika i predstavlja jedinstvenu klimatku, pejzažnu i prirodnu celinu. Od 1949 godine otkako je izgradjena brana i bilo zajezereno korito reke Vlasine, flora i fauna u okolini jezera su postali izuzetan primerak biljnih i životinjskih vrsta. Na teritoriji Vlasinske visoravni se takođe nalaze dosta mahala i malih naselja, koji su postojali i do izgradnja brane. Tako da postoje i primeri arhitektonskog i kulturnog nasleđa, koje će volonteri moći da obiđu, kao na primer sama mahala Vlasina Rid, Manastir Palja i veliki broj kuća tradicionalne gradnje. Jedna od značajnih osobina Vlasine je njeno lekovito dejstvo na zdravlje, zbog obilja čistog svežeg vazduja i velikog broja bilja u okolini.

Jezik:

Engleski

Slobodno vreme:

U toku kampa biće organizovana dva izleta - planinarenja, do Velikog Čemernika i do vrha planine Vrtop ili do Manastira Palja i vrha Krvavi Kamen na granici sa Bugarskom. 

Najbliži grad:

Surdulica

Posebne napomene:

Međunarodni kamp