Popunjeno!

Birds’ ELDORADO, Obedska bara


Tema:

Ekološki kamp

Datum:

od 13.08.2023. do 26.08.2023.

Šifra kampa:

VSS10

Broj volontera:

6

Uzrast volontera:

18+

Organizatori kampa:

Udruženje Zeleni pogled, Kupinovo

Opis posla:

Udruženje  “Zeleni pogled” iz Kupinova registrovano je 02.06.2015. godine, bavi se volonterizmom, zaštitom životne sredine i očuvanjem kulturne baštine. 

Do sada je organizovano 23 volonterska kampa, koji su dali odlične rezultate.

Tokom kampa se uklanjaju veći delovi stabala iz ovog sektora putem njihovog izvlačenja izvan potkovice, kao i uklanjanje dela žbunaste vegetacije sečenjem, izvlačenjem i spaljivanjem.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u prostorijama etno kuće u Kupinovu. Domaćinstvo staro skoro 200 godina, tik uz crkvu staru više od pet i po vekova, na samom obodu Obedske bare, daje posebnu čar ambijentu ovog kampa. U neposrednoj blizini je i srednjevekovna tvrđava Kupinik iz 14. veka i ona predstavlja poslednju prestonicu srednjevekovne srpske države. Za ishranu učesnika će se pobrinuti domaćica iz sela koja će pripremati obroke od namirnica kupljenih direktno od samih proizvođača. Cilj nam je da se najveći mogući deo odobrenih sredstava potroši upravo u lokalu, tj. da novac ostane lokalnoj sredini i da je na taj način podstakne na razvoj turizma. Restorani koji se nalaze u neposrednoj blizini Etno kuće u Kupinovu takođe pružaju mogućnost za ishranu volontera.

Opis lokacije:

Kupinik, u opštini Pećinci, predstavlja jedan od bolje očuvanih srednjovekovnih utvrđenja u Vojvodini i spada u takozvane "vodene gradove". U neposrednoj blizini Kupinika nalazi se i crkva Svetog Luke koja predstavlja najstariju srpsku pravoslavnu crkvenu građevinu u krajevima severno od Dunava i Save. Specijalni rezervat prirode Obedska bara je druga najstarija zaštićena oblast u svetu (najstarija u Evropi) i močvarna oblast od međunarodnog značaja. Obedska bara, poznata orintološka oblast, je jezero okruženo močvarnim i šumskim staništima. Močvarne oblasti su među najugroženijim ekosistemima na svetu, a Obedska bara je ozbiljno degradirana, a najvažniji problem predstavlja zarastanje i nestajanje vlažnih livada. MIS već više od 20 godina organizuje volonterski kamp i rezultat je više nego značajan – zahvaljujući našim aktivnostima do sada, nekoliko vrsta ptica se vratilo na Obedsku baru. Za projekte na Obedskoj bari dobili smo nekoliko nacionalnih i međunarodnih priznanja i ovaj projekat se često navodi kao primer dobre prakse kako uključiti volontere u zaštitu prirode.

Jezik:

Engleski

Najbliži grad:

Ruma