Popunjeno!

Trka u planinskom trčanju,“GOLIJA TRAIL 2023“, Planina Golija


Tema:

Sportski projekat

Datum:

od 30.08.2023. do 03.09.2023.

Šifra kampa:

VSS18

Broj volontera:

12

Uzrast volontera:

18+

Organizatori kampa:

Planinarsko - ekološko udruženje RAS, Novi Pazar

Opis posla:

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  • Dežurstva na kontrolnim I okrepnim stanicama na trasi trke;
  • Komunikacija sa inostranim turistima;
  • Rad na info pultovima;
  • Trasiranje staza za trku;
  •  Organizacija I koordinacija sa drugim volonterima;
  •  Rad na analizi rezultata;
  • Fotografisanje. 

Organizator kampa, PEU RAS iz Novog Pazara okuplja mlade planinare i zaljubljenike u prirodu i aktivni životni stil,  osnovani 2015. godine sa ciljem da promovišemo zdrave načine života, sport i prirodne i kulturen lepote jugozapadne Srbije. Iza nas stoji realizacija nekoliko projekata koji su finansirani od strane OEBS misije u Srbiji , Trag fondacije i Ministarstva omladine i sporta. Organizatori smo nekoliko sportskih manifestacija, kampova  i planinarskih pohoda. Naši članovi su iskusni planinari, sportisti, nastavnici, ekolozi, a važan segment našeg rada je edukacija mlađih naraštaja o sportu, prirodi, kulturi i drugim važnim segmentima društva. Sarađujemo sa brojnim planinarskim i ekološkim udruženjima iz Srbije i regiona, kao i sa humanitarnim organizacijama. Važan partner nam je i Gorska služba spasavanja u čijim redovima imamo nekoliko članova. Ponosimo se omladinskom planinarskom školom koju smo pokrenuli i u kojoj imamo oko 30 aktivnih polaznika, uglavnom dece uzrasta 5-14 godina.

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u veoma lepo uređenom planinskom hotelu, u dvokrevetnim I trokrevetnim sobama. Svaka soba ima svoje kupatilo, posteljinu I peškire. Ishrana će biti organizovana, u vidu domaće kuhinje.

Opis lokacije:

Na jugo-zapadu Srbije, kao jedna od planinskih lepotica prostire se Golija. Po površini spada u najveće planine u Srbiji, a po broju reka, izvora, raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta sigurno je jedinstvena u celoj Evropi. Obuhvata teritorije čak 5 opština, a najbliže su joj Novi Pazar na 32 km, Raška na 35 i Ivanjica na 30 km. Prostire se u pravcu zapad-istok dužinom od oko 30 kilometara. Njome dominiraju Jankov kamen, ujedno i najviši vrh sa 1833 mnv i Crni vrh sa 1795 mnv. Najznačajnije reke koje se nalaze na Goliji su Studenica, Moravica, Brvenica i mnoge druge. Na Goliji preovlađuju bukove, hrastove, smrčeve i šume omorike, koje se javljaju na različitim nadomrskim visinama. Leta su sveža, a zime hladne sa puno snega koji se ovde dugo zadržava. Usled znatnog mediteranskog uticaja klima u dolinama Ibra, Studenice i Moravice je znatno prijatnija. Na Goliji uspevaju žitarice, krompir, ima dosta voća, a poslednjih godina se povećava i broj malinjaka. Veruje se da je Golija svoje ime dobila od prideva golema, velika, ali postoji mišljenje i da su je tako nazvali po njenim golim vrhovima i nepošumljenim prostranstvima. Ogromna prostranstva, ponekad oštra klima i guste šume su razlog da meštani često kažu: „Ne zna Golija šta je delija“. Bez terenskog vozila ili konja, planinu je teško preći, tako da je za planinare i bicikliste šetnja i vožnja Golijom pravo uživanje, avantura i poduhvat. Najviša tačka planine je zaravnjen, neuočljiv Jankov kamen, visok 1.833 mnv.

Jezik:

Srpski

Najbliži grad:

Novi Pazar

Posebne napomene:

Nacionalni kamp