Popunjeno!

Olimpijsko selo, Ražana


Tema:

Renoviranje/Rekonstrukcija

Datum:

od 08.08.2023. do 13.08.2023.

Šifra kampa:

VSS28

Broj volontera:

6

Uzrast volontera:

18+

Organizatori kampa:

Klub “ Ars Nova”

Opis posla:

Ovaj kamp je začetak ideje o promociji seoskog turizma i izgradnje Olimpijskog sela i kampusa. Volonteri će u toku prvog kampa renovirati prostoriju doniranu od strane crkve koja će biti posvećena generalu Svetomiru Đukiću, osnivaču Olimpijskog komiteta u Srbiji.

Tokom trajanja kampa, volonteri će obavljati sledeće poslove:

  1. Sređivanje prostorije prostorije tj.  Spomen Sobe (slaganje knjiga, ručnih polica i dr.);
  2. Krečenje, pravljenje lustera;
  3. Tapaciranje stolica, lakiranje;
  4. Slikanje portreta Osnivača olimpijskih igara;
  5. Postavljanje panoa iz Olimpijskog muzeja o osnivanju Olimpijskog komiteta.

U svom radu Klub Ars Nova je realizovao veliki broj projekata koji su imali za cilj obeležavanje jubilarnih datuma iz prošlosti valjevskog kraja (akademija i tribina o obeležavanju 100 godina od prvog dolaska voza u Valjevo, Svečana akademija, izložba, filmski materijal o Dva veka Okružnog suda u Valjevu, 40 godina od obeležavanja Istraživačkog pokreta u Valjevu kroz dve knjige Mladi istraživačii 2), kao i mnogobrojnih događaja, izložbi, takmičenja, prezentacija, promocija. 

 

Smeštaj i ishrana:

Volonteri će biti smešteni u obližnjoj kući sa obezbeđenom posteljinom. Hranu će volonteri sami spremati uz pomoć kamp lidera. Namirnice će biti obezbeđene od lokalnih poljoprivrednika.

Opis lokacije:

Selo Ražana je rodno mesto osnivača Olimijskog komiteta Srbije Generala Svetomira Đukića. Sahranjen je u porti crkve u Ražani. U blizini se nalazi crkva brvnara u Sečoj Reci, Taorska vrela, vodopad u Skakavcima, jezero u Rosićima, Turski han, spomenik Kosjeru i vojvodi Popoviću, spomenik iz NOR-a, domačinstva seoskog turizma, izletište Grad, izvor Skrapeža, manifestacije, ilirske grobnice u obliku kupastih uzvišenja. MZ Ražana ima 15 registrovanih seoskih domaćinstva,2006 godine MZ dobija nagradu Turistički cvet jer domačinstva imaju i po 1000 noćenja godišnje. Urađena je trim staza pored termalne vode, postoji registrovana planinarska staza. Imamo tradiciju dečjih kamoova, postoji teren za odbojku, mlai fudbal,muzej u školi u Skakavcima, etno domaćinstva...

Jezik:

Srpski

Najbliži grad:

Kosjerić

Posebne napomene:

Nacionalni kamp. Volonteri će 13-og avgusta učestvovati u dodeli priznanja volonterima i po želji ostati na dečijem turniru.